Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023


Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023

Vyhlásením signálu “STARTEX“ v priestoroch Centra výcviku Lešť 17. marca 2023 vstúpilo do rozhodujúcej fázy najväčšie tohtoročné medzinárodné cvičenie v zodpovednosti pozemných síl pod názvom Slovenský štít 2023.

Cvičiacim jednotkám sa prihovoril veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Róbert Kecső, ktorý spomenul už dosiahnuté úspechy v predchádzajúcom období a vyjadril presvedčenie o ich pripravenosti k úspešnému splneniu úloh v najdôležitejšej časti cvičenia. Ďalej povedal: „Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú pevnou súčasťou NATO a dôkazom toho je česť cvičiť spoločne s našimi partnermi z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Poľska, Slovinska a Spojených štátov Amerických, pretože spolu sme silnejší a spolu sme v bezpečí.“

Cieľom rozhodujúcej fázy cvičenia je preverenie pripravenosti pozemného komponentu medzinárodnej bojovej skupiny dislokovanej na Slovensku podľa stanovenej metódy hodnotenia pripravenosti (ITRI – IN-THEATRE READINESS INSPECTION CONCEPT), zdokonaliť veliteľstvo a štáb 21. mechanizovaného práporu, ktorého súčasťou sú jednotky krajín V4 a Národnej gardy Indiana USA v plánovaní a riadení operácie. 

Na jednotlivých stupňoch velenia boli vykonané komplexné štábne nácviky. Výsledkom bolo spracovanie a vydanie operačných rozkazov veliteľa 2. mechanizovanej brigády, veliteľa MNBn a veliteľa 21. mechanizovaného práporu. Hlavnou úlohou je vyčlenenými silami a prostriedkami 2. mechanizovanej brigády s podporou zložiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky v termíne 6. – 26. marca 2023 všestranne pripraviť a splniť úlohy v rámci medzinárodného cvičenia Slovenský štít 2023 v priestoroch Centra výcviku Lešť a tým zvýšiť úroveň vycvičenosti, interoperability a pripravenosti cvičiacich jednotiek na kolektívnu obranu.


Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023
1 2 >>

Autor: npor. Andrea Kažimirská , Foto: npor. Andrea Kažimírska/rtn. Miloš Krinert/PAO MN BG SVK - Dátum: 17.03.2023
Čítanosť: 1901
Verzia pre tlač

Skočiť na menu