Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti


22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti
Takmer 400 príslušníkov 22. mechanizovanej práporovej skupiny v prvom týždni májového vyvedenia vo Vojenskom obvode Lešť dominovalo hlavne na strelniciach.
Michalovčania cvičia na Lešti s mimoriadnou intenzitou a efektivitou využitia priestorov.  Od 14. do 17. mája absolvovali viac ako 30 cvičení v streľbe z ručných a lafetovaných zbraní a mínometov, prebiehajúcich súčasne na takmer všetkých strelniciach vo dne aj v noci. Okrem jednotiek 22. mechanizovaného práporu cvičí aj časť ženijnej roty a prítomné sú ďalšie podporné a zabezpečovacie prvky z podriadenosti veliteľstva 2. mechanizovanej brigády. Vyvrcholením týždňa boli streľby mínometov a protitankových riadených striel.
„Napriek tomu, že niektorí príslušníci obslúh mínometov sú nováčikovia, zasahovali ciele s priam chirurgickou presnosťou. Za excelentným výsledok strelieb, keď všetky obsluhy dosiahli hodnotenie „výborne“, vidím hlavne svedomitý a dlhodobý výcvik v posádke, vedený veliacim poddôstojníkom mínometnej čaty rotmajstrom Martinom Bodnárikom,“ pochválil svojich ostrostrelcov riadiaci streľby kapitán Martin Socha.
Strelci - operátori bojových vozidiel pechoty (BVP-1) presnosťou za delostrelcami v ničom nezaostávali. Vraky bojovej techniky, ktoré v cieľovej ploche predstavovali vozidlá nepriateľa doslova rozstrieľali. Riadiaci strelieb protitankových rakiet „MALJUTKA“ odpaľovaných z veže BVP-1 kapitán Jozef Durkot pripomenul, aká je táto streľba náročná: „Strelec - operátor po spozorovaní cieľa odpaľuje raketu prakticky naslepo, lebo kvôli horúcim plynom štartovacieho motora má zakrytý zameriavač. Prvú šancu spozorovať a ovládať strelu má prakticky až po 500 metroch letu a na jej zachytenie má len okamih. Navedenie na cieľ rovnako vyžaduje cvik a cit v prstoch, preto som veľmi rád, že sme mali k dispozícii takmer 90 rakiet a strelci - operátori získali prepotrebnú prax.“
V nasledujúcom týždni budú jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny cvičiť prioritne taktiku, ale zúčastnia sa napríklad aj certifikácie práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a v závere týždňa absolvujú kontrolu zladenosti. Na májovom vyvedení väčšina jednotiek ukončí výcvik v etape roty, na Lešť sa ešte vrátia v mesiacoch september a október a zavŕšia svoj výcvik práporovým taktickým cvičením.
 
Mechanizovaná práporová skupina v zmysle Cieľa Síl L0035 je medzinárodným záväzkom SR voči NATO a v roku 2014 ju bude tvoriť jednotka postavená na báze 22. mechanizovaného práporu, doplneného o rotu zásob a prepráv, ženijnú čatu, palebnú batériu, raketometnú čatu a taktický PSYOPS tím (psychologické operácie) z podriadenosti pozemných síl, ďalej protilietadlovú čatu, národný podporný prvok a čatu vojenskej polície z ostatných zložiek OS SR a MO SR. Práporová skupina bude certifikovaná na plnenie úloh 7. - 9. októbra 2013 vo Vojenskom obvode Lešť, v pohotovosti bude od 1.1.2014 do 31.12.2014.

22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti

Autor: npor. Michal Vajda , Foto: npor. Michal Vajda - Dátum: 17.05.2013
Čítanosť: 12649
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share