Preskocit navigáciu

Mechanizovaná brigáda na najväčšom poľskom vojenskom cvičení


Mechanizovaná brigáda na najväčšom poľskom vojenskom cvičení

Celkovo 120 vojakov z veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a ďalších útvarov Pozemných síl OS SR sa do 6. decembra zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení Anakonda 2018 organizovanom poľskými ozbrojenými silami vo vojenskom výcvikovom priestore Orysz/Bemovo Piskie.

Cieľom cvičenia je preveriť schopnosť vykonávať operácie v koaličnom zoskupení, ktorá je reakciou na narastajúce hybridné hrozby na podklade scenára podľa článku 5. Severoatlantickej zmluvy, ako aj viesť rozhodujúce vojenské operácie v medzinárodnom prostredí a zároveň demonštrovať schopnosť aliančných síl nasadenia a udržiavania bojovej sily.

Na cvičení Anakonda 2018 sa zúčastní približne 12 500 vojakov na poľskom území a ďalších približne 5 000 vojakov v Litve, Lotyšsku, Estónsku a v Baltskom mori, ktorých okrem pozemnej techniky podporí aj 45 vojnových lodí a 150 lietadiel a vrtuľníkov.

Vojenské cvičenia Anakonda sa konajú s dvojročnou periodicitou od roku 2006. Séria týchto cvičení integruje národné bezpečnostné a obranné schopnosti do spoločného, nadnárodného a verejného prostredia s cieľom reagovať na moderné a budúce hrozby. V tomto roku sa cvičenie sústredí na spoluprácu jednotlivých vojenských útvarov. Najväčšie cvičenie poľských ozbrojených síl za posledných 27 rokov bude prebiehať v medzinárodnej veliteľskej štruktúre v zložke pozemných, vzdušných, námorných a špeciálnych jednotiek.




Autor: OOdNGŠ , Foto: Pol OS - Dátum: 28.11.2018
Čítanosť: 2834
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share